LIFT Blog

Het Recht van de Eerste

“Valse berichten uit naam van Anker & Anker Strafrechtadvocaten” stond enkele maanden geleden groot in de Leeuwarder Courant. De tweets werden verstuurd vanuit @ankerenanker zonder dat Anker & Anker er iets aan kon doen. Het waren korte kritische beweringen over het advocatenkantoor. Gevolg: reputatieschade, veel ongewenste aandacht en veel kosten en herstelwerk.

Het trok landelijk aandacht. De directie van Anker & Anker dacht dat zij ook volledige rechten te hebben op Anker & Anker in de digitale wereld en anders zouden ze de naamdieven weleens flink mores leren bij de rechter. Maar dat ging mooi niet door. Op internet geldt niet het recht van de rijkste, hoogste, sterkste of arrogantste. Op internet geldt het recht van de eerste. Toen de Postbank eind jaren negentig ook het web op wilde, bleken er meerdere hondjes te zijn die Post heetten en domeinnamen hadden vastgelgd met post erin. Het heeft de Postbank destijds erg veel geld gekost om postbank.nl te mogen overnemen.

Zelf had ik alle vanderhoog-domeinnamen geregistreerd behalve vanderhoog.nl die al bezet was. Toen het domein .eu werd geïntroduceerd kregen bedrijven zes maanden de tijd hun bedrijfsnaam, en aanverwante namen, voor de extensie .eu te registreren. Tot mijn stomme verbazing vond het bedrijf Dr Van der Hoog Cosmetics in Den Haag het niet nodig vanderho og.eu of vanderhoog.com te registreren zodat deze namen van mij werden. Helaas ben ik vanderhoog.com weer kwijtgeraakt omdat ik één dag te laat was met het verlengen van de registratie. Blijkbaar had Dr Van der Hoog Cosmetics b.v. haar lesje geleerd.

De Anker & Anker-case is een vorm van identiteitsdiefstal die strict juridisch genomen geen identiteitsdiefstal is omdat het merkenrecht niet geldig is bij de toekenning van domeinnamen. Toch zal een bedrijf het wel als diefstal ervaren als iemand anders er met hun naam vandoor is gegaan. Het komt niet alleen bij familienamen voor.

Omdat het iedereen vrij staat van alles te registreren als domeinnaam, zijn er ook mensen die stapels domeinnamen registreren in de hoop er later een paar voor goed geld te kunnen verkopen. Als iemand anders je naam heeft gebruikt als zijn domeinnaam, is er echt helemaal niets meer aan te doen want in de wereld van domeinregistraties geldt het recht van de eerste.

Je registreert de door jou gekozen domeinnaam bij Stichting Internet Domeinregistratie Nederland, SIDN, een onafhankelijke stichting in Arnhem die kan tot niets worden gedwongen. De enige spelregel die –vaag- aan eigendomsrecht refereert, is: “De houder is er verantwoordelijk voor dat de domeinnaam en het gebruik daarvan geen inbreuk maakt op de rechten van derden” (art. 8). Dus cocacola.nl mag je niet registreren, maar VanKent.nl wel, als jij of je partner zo heet. Als er dan bedrijven zijn die ook zo heten, hebben die pech want “domeinnaamregistraties vinden plaats in volgorde van binnenkomst op de geautomatiseerde systemen van SIDN”. Een aangetekende brief van een advocaat helpt dus ook niet.

Hoofdkantoor van internet wereldwijd. In Californië.

Valt er dan bij internetbeheerders zelf niets te doen? Nee. Iedere dag zendt SIDN haar domeinnamenlijst met bijbehorende internetserver-adressen naar een van de dertien centrale domeinnamenservers in de wereld (“DNS root zone authorities”). En iedere dag gaan die dertien centrale domeinnamenservers met een centrale server van IANA op een geheime locatie aan de slag om alle namenlijsten en adressen te synchroniseren. Daar komt niemand tussen.

Dus is de bescherming van bedrijfsnamen bij domeinnamen zwak geregeld, bij social media is het nog moeilijker een eenmaal naam naar je toe te halen als die eenmaal is vergeven aan een ander. Anker & Anker kan ervan meepraten, die konden hun bedrijfsnaam op Twitter niet meer gebruiken. Maar omdat het een bekende van hen was en omdat die niet Anker heette, is het hen na enkele maanden toch gelukt om @ankerenanker in eigen handen te krijgen.

Bespaar jezelf maanden of jaren van ergernis en registreer je bedrijfsnamen en merknamen ook in de digitale wereld. Niet het recht van de hoogste, niet het recht van de rijkste, niet het recht van de sterkste maar het recht van de eerste is de regel in de digitale tijd.

Bij SIDN staan al 4,75 miljoen domeinnamen geregistreerd. Zit de jouwe daar al bij?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Opmerkelijke boeken op het gebied van commerciële communicatie, social media, mobiele marketing, public relations en het communicatievak.

Onze verzameling infographics.
Van anderen en van onszelf.